Leer Jolie kennen

Jolie Kentie volgde in de jaren 1989-1997 de Vrije Academie te Den Haag; schilderen, zeefdrukken, etsen en lithografie. Ze ontwikkelde zich in de richting van lyrisch expressieve abstractie, waarbij de figuratie grotendeels is verdwenen. Zij werd beïnvloed doorde New York School of the abstract expressionists, o.a. de Kooning (1904-1997) en Ger Lataster (1920-2012).

Emotie is toegestaan in haar werk. Jolie begint aan een werk zonder idee en zoals zij zelf zegt: “Ik ga door tot het schilderij ‘terugpraat’ en dan moet ik ophouden”.

Het is de tweede keer dat ze een website presenteert. De eerste keer was in 2014, maar in de tussentijd is er veel veranderd. Tot 2014 gebruikte ze voornamelijk pasteltinten en schilderde ze figuratief met acrylverf. Na deze periode heeft er een overgang plaatsgevonden omtrent wereldwijde milieuproblematiek, welke zij heeft meegenomen naar haar atelier.

Over het werk

Schilderen is zoeken naar krachtig eenvoud, waarbij taal plaatsmaakt voor kleur. Het is voor Jolie een innerlijke ruimte betreden en een oerbehoefte om door middel van kleur en vorm uitdrukking te geven aan het leven. Steeds opnieuw is dat een avontuur zonder voorbedachte rade. Er zijn basisthema’s maar hoe die uitpakken weet Jolie nooit. Wat zij zoekt is niet de revolutie maar innigheid en dramatiek, gebonden aan beelden van binnenuit. Schilderen is stappen terugdoen en weer verdergaan; de vrijheid nemen om kleur te zetten en pas te weten of het goed is als de kleur later naar haar kijkt.

Jolie gebruikt acrylverf, laag over laag aangebracht met vaak krachtige kwastbewegingen. Ook gebruikt zij graag haar vingers bij het maken van de werken. Verder komen er krijt of potloodlijnen aan te pas, die zich terloops en aarzelend door het werk begeven. Ze laat zich inspireren door het materiaal, de verf, waarmee zij als het ware in gesprek gaat. Gelaagdheid speelt een centrale rol in de schilderijen. Dunne lagen bedekken dikke onderlagen, opgebouwd als een huid die reageert op invloeden van binnenuit en buitenaf. Lagen die gegevens uitwisselen, verbergen, met elkaar communiceren en uiteindelijk verstillen op het doek.

De toeschouwer ervaart – soms in een flits, soms na een poos – wat het schilderij in hem of haar oproept. Herkenning, verrassing, een ongekend gevoel en vergeten herinneringen. Het werk roept beelden op die lang blijven hangen, die de concrete werkelijkheid overstijgen en die bovenal blijven fascineren.

Bekijk wat anderen zeggen over het werk Bekijk de reacties van anderen
Onbewust en zonder plan

Zoals hierboven beschreven ontstaat Jolie haar werk ter plekke, zonder enig voorafgaand plan. Hierdoor heeft zij soms het gevoel na twee uur al iets bereikt te hebben. Andere keren sjouwt zij weken lang met het werk rond, ertegen pratend tot het zo geworden is dat het terug praat en zij er tevreden mee kan zijn.

Het is een associërend en voor 90% onbewust proces. Soms is er moed voor nodig om een deel van de afbeelding, wat mooi is, toch over te schilderen, omdat het “niet past”.

Onderwerpen die steeds terugkeren, zijn: vergankelijkheid, oude vervallen muren, vrijheid en ruimte, nabijheid en scheiding, en verlies. De combinatie met haar werk als psychiater blijkt vruchtbaar.

Bekijk de collecties Bekijk de collecties
Chroom; gevaarlijk of uniek?

De zomer van 2020 was productief voor Jolie. De ontdekking van chroom was daar de oorzaak van. In een bouwmarkt kwam zij het toevallig tegen. Bij het schilderen met chroom ontstaat een absorberend vlak, wat de kleur van het licht steeds wisselend weergeeft. Het werken met de zeer licht ontvlambare aerosol moet met zorg gebeuren. De decoratieve spraylak kan namelijk ernstige oogirritatie en klachten aan luchtwegen veroorzaken, evenals een droge of gebarsten huid. Daarom moet de stof buiten bereik van kinderen of open vuur bewaard worden en gebruikt Jolie voor de veiligheid een masker, veiligheidsbril en handschoenen als zij met chroom werkt.

Bekijk de Chroom collectie Bekijk de Chroom collectie

Voorgaande exposities

1987: ABN AMRO Bank – Voorburg
1991: Kunstgalerij Staatsdrukkerij – Den Haag
1992: Riagg gebouw (solo) – Vlaardingen
1993: Zomerexposities Vrije Academie – Den Haag
1993: De “Blauwe Bol” (solo) – Den Haag
1994: Verkooptentoonstelling – Nunspeet
1997: K’Arthaus in de Zwijger – Statenkwartier, Den Haag
2002: Tentoonstelling kunstenaarsvereniging Brak – Voorburg
2003: Tentoonstelling kunstenaarsvereniging Brak – Voorburg
2005: Expositie kerk de Hoeksteen – Voorburg
2014: Expositie kunstenaarsvereniging ArtiBrak – Voorburg
2015: Expositie Remonstrantse kerk – Den Haag
2016: Galerie Kolf – Zoeterwoude
2017: Expositie kunstenaarsvereniging ArtiBrak – Voorburg
2018: “Kunst aan huis” route – Voorburg
2020: Expositie kunstenaarsvereniging ArtiBrak – Voorburg

Er bevindt zich werk van Jolie bij particulieren, o.a. in Nederland, Engeland en België, maar ook in overheidsgebouwen.

Bekijk de collecties

Aarde

Chroom

Acryl

Aarde >

Chroom >

Acryl >